Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/vorespatientsikkerhed.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/vorespatientsikkerhed.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601
Skab motivation og klarhed om UTH » Vores Patientsikkerhed

Skab motivation og klarhed om UTH

Skrevet mandag den 2. februar 2016

 

Jeg giver dig hermed min opskrift på, hvordan du kan servere et knivskarpt budskab til din leder.
Se denne mail i en browser

Hvordan kan du skabe klarhed og motivation?

Din leder vil gerne arbejde med læring og forebyggelse af de utilsigtede hændelser. Dit arbejde er blot at få hende derhen.

Når en leder ikke prioriterer at arbejde aktivt med at bruge utilsigtede hændelser til at skabe læring og forebyggelse, er det ikke af ond vilje. Det er højst sandsynligt fordi det ikke er klart, hvad hun skal stille op.
Derfor er nøglen at skabe klarhed, som jeg også skrev lidt om i forrige nyhedsbrev.

Jeg har haft mange projekter, hvor jeg har været ude i stiv modvind. Du ved, sådan en rigtig god Vesterhavs efterårsstorm. Jep, det var udfordrende.
At være Risikomanager i København og skulle implementere arbejdet med læring af UTH til hele det sociale område var ingen undtagelse. For at sige det mildt. Mange af modvinds projekterne, har jeg med held vendt 180 grader, fordi jeg har gjort mit bedste for at stille mig i de andres sko. Det er svært, men øvelsen værd.
Hvordan er det at være dem? Hvad frygter de? Hvad drømmer de om?

Motivations landskab

Når jeg havde dannet mig et overblik over hvordan deres motivations landskab så ud, så forsøgte jeg at skabe min præsentation ud fra det. Jeg gik for eksempel til møde med de 4 områdechefer og præsenterede en udførlig plan. Jeg vidste nemlig, at deres frygt var, at organisationen var for stor til at det overhovedet kunne lykkes at arbejde med UTH.

De havde altså brug for sikkerhed om, at der var en solid plan. Derfor var nøglen til at de troede på projekt “Lad os lære af UTH og forebygge i stedet for at lukke øjnene” at lave en plan for hvordan hele organisationen skulle undervises, lave hændelsesanalyse møder lokalt og vidensdele.

Det er med garanti en anden motivations sten, der ligger i din leders sko.

På din arbejdsplads handler det måske om at I genfinder troen på, at det kan lykkes. Har du det også som mange jeg har talt med: I står i et underligt vadested mellem at have implementeret UTH, men mangler at skabe læring af dem, så de forebygger rigtigt?

Ja, så er I ikke alene. Uden overdrivelse, tror jeg dette er kendetegnende for de fleste af Danmarks kommuner. Sikke et potentiale!

Derfor kan det ikke gå for langsomt med at skabe klarhed for din chef, om hvorfor I skal have gang i læringen af de utilsigtede hændelser.

Hvordan kan du bedst præsentere dit budskab?

Hvis du starter med at fortælle hvorfor du brænder for at I optimerer læringen af UTH i jeres organisation, får du lederen til at føle vigtigheden. Det kan godt være, at det lyder mærkeligt, men ca. 95% af vores beslutninger er baseret på intuition/ følelser og ca. 5% på ren bevidsthed. Men det indrømmer vi mennesker bare ikke.

Derfor er det væsentligt at skabe klarhed både mentalt og tale til bevidstheden OG tale til følelserne.

Du kan f.eks. præsentere, hvor mange UTH I har i kommunen og hvor mange er alvorligt og dødeligt skadet? Husk at fortælle en helt konkret UTH, så der kommer et menneske på. Det er nemlig her vi kan mærke konsekvenserne.
Tal er tal. Mennesker er mennesker. Hvis du har en historie, hvor de lavede en hændelsesanalyse og kom op med et vildt godt forebyggende initiativ, så fortæl det endelig. Håb er vigtigt.

Endelig skal vi jo huske økonomien. KORA er igang med en rapport, hvori de skriver at én utilsigtet hændelse på et hospital i gennemsnit koster, ja hold godt fast, 108.000 kr.

Jeg ville gerne se udregningerne for kommunerne. Lad os sætte det lavt, og sige at det er 25% af dette beløb, når en UTH sker i en kommune. Det er 27.000 kr. Der skal ikke ret mange udregninger til, for at se, at det er en vildt god idé at forebygge UTH og tage ved lære af dem I har.

For at dit budskab bliver forstået klart kan du gøre mange ting. Mit bud er, at du sørger for at kende din leders drømme for jeres område, og så præsenterer både tal, mennesker, konkrete historier og økonomi.

Når du er kommet godt igennem med dit budskab og skal ud og motivere resten af organisationen for dette, kunne du måske godt bruge et lille råd. Derfor kommer de næste nyhedsbreve til at omhandle implementering ude i praksis.

Med ønsket om en dejlig dag
Venligste hilsener
Dorthe

Reserver plads på Masterclass i kommunal Medicinhåndtering
Invitation til Masterclass i kommunal Medicinhåndtering (PDF)