Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/vorespatientsikkerhed.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/vorespatientsikkerhed.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601
Hvordan får du, din leder til at prioritere UTH? » Vores Patientsikkerhed

Hvordan får du, din leder til at prioritere UTH?

Skrevet mandag den 2. februar 2016

 

Kender du også til at jeres UTH blot “tælles” og ikke læres af? Den gode nyhed er, at det ikke er så svært at ændre..
Se denne mail i en browser

Sådan kan du få din kommune til at arbejde aktivt med læring af Utilsigtede Hændelser

Det vigtige er at starte med ledelsen. I de næste nyhedsbreve forklarer jeg mere om hvorfor og hvordan.

Så hvorfor skal du motivere lederne i din kommune?

Som du sikkert ved starter alt ovenfra. Specielt udviklingstiltag og nye arbejdsgange. Hvis ikke den øverste ledelse, og resten af ledelses lagene er med på idéen, ja, så falder de gode intentioner til jorden.

Du tænker måske: “Det burde da være indlysende for min leder, at hun skal prioritere arbejdet med læring af de skader, der sker med borgerne, når der sker en UTH..” og ja, det er det for mange. Det er det bare ikke for alle.

Mange Risikomanagere, jeg har talt med, fortæller om chefer, der nedprioriterer dette arbejde. Det gør de helt sikkert ikke fordi de vil borgerne ondt. Nej, mange gange tror jeg faktisk ikke at de aner, hvorfor de skal bruge deres tid på ENDNU mere, der tager tid væk fra den direkte borgerkontakt.
Du ved, hele snakken om varme hænder..

Derfor er det vigtigt at skabe klarhed for dine ledere. 
Klarhed er det øjeblik, hvor du har præsenteret hende for dit syn på, hvad der er at vinde ved at arbejde aktivt med læring, og hvad I taber, hvis I ikke gør det. Når hendes skuldre sænkes og hun nikker, ved du, at nu er hun med.

Det er der du skal hen. Først da har I sammen et solidt fundament at forebygge skaderne på.

Helt ærligt, det er svært at være leder i en kommune. Deres kalendere er propfulde af møder. Der er kamp om deres opmærksomhed, og der er mange andre end dig, hun skal lytte til. Derfor er det vigtigt at være så knivskarp i budskabet som overhovedet muligt, så du bliver hørt og forstået.

Jeg kan huske, da jeg i Københavns Kommune skulle holde den første “Intro til UTH for ledere” dag. Der var 45 i konference lokalet, og de fleste sad med korslagte arme. Jeg tænkte mig om 2 gange inden jeg gik ind til dem. Men jeg gjorde det, og det er jeg glad for. Den første time føltes godt nok som at blive ædt langsomt af en flok løver. Det var ikke udelukkende sjovt.

Pointen er, at ledere gider ikke spilde deres tid. Deres leder havde besluttet at alle skulle på kursus, så hele organisationen havde samme ståsted. Godt tænkt. For deres leder havde nemlig oplevet at se målet klart.

I løbet af dagen tøede lederne op, og der var endda én, der kom hen til mig og sagde: “Jeg troede jeg skulle spilde min dag, og jeg tænker faktisk, at der er meget væsentlig viden vi har ladet gå tabt, fordi vi aldrig har set på vores UTH med læring for øje..”

Derfor er det vigtigt at servere budskabet helt klart. Hvordan du kan gøre dette sender jeg i det næste nyhedsbrev, som kommer mandag.

God weekend til dig fra mig

Dorthe Olsen
Ejer og stifter af Vores Patientsikkerhed

Reserver plads på Masterclass i kommunal Medicinhåndtering
Invitation til Masterclass i kommunal Medicinhåndtering (PDF)